Onderhandelen

Of je even niet zo vervelend wilt doen… - FP&P

Of je even niet zo vervelend wilt doen… - FP&P
Weerstand schuurt. Je voelt het aan alles. Het begint met iets kleins. Je bent het even oneens. Er worden een aantal woorden gewisseld. En ineens blijkt dat wat eerst zo klein leek wel echt een probleem. Er komen emoties bij kijken. Het escaleert… Voor je het weet ben je nog verder van het vinden van een oplossing dan je al was, en is de relatie óók nog eens geschaad. Weerstand lijkt op het eerste oog een hinderlijk verschijnsel… maar stiekem is het dat niet! Het is een kans. En wij gaan jou laten zien waarom!

Allereerst, geven we het toe. Weerstand is vaak verre van makkelijk. En ermee omgaan zonder elkaar op te eten van frustratie is al helemaal een uitdaging. Maar wat maakt weerstand zo lastig? Weerstand is in principe ingewikkeld omdat het gaat over emoties. Om met weerstand om te kunnen gaan, wil je op een aantal niveaus bij jezelf kunnen kijken hoe het van binnen werkt. Het is hierbij belangrijk om de aansluiting te vinden bij jouw eigen emotionele onderstroom, én die van de ander! Dat vraagt nogal wat emotionele intelligentie. Maar laat dát nou net ontwikkelbaar zijn…

Zoals met de meeste dingen, begint het allemaal bij jezelf. Denk eens aan een situatie waarin je weerstand ervaarde. Waarbij je in een akkefietje terecht kwam met iemand die iets anders voor ogen had dan jij. Iemand met een ander belang. Wat gebeurde er met je? En hoe reageerde je op de situatie… Liep je weg? Of ging je de confrontatie aan. Was je verbaasd? Of overrompelde je de ander juist met een goeie comeback.

Het ontwikkelen van emotionele intelligentie wordt onderverdeeld in vier fases. En de eerste stap wordt bij weerstand al regelmatig over het hoofd gezien: het lezen van onze eigen emoties! Welk gevoel overheerst? En wat kan ik daarmee? Wat is het effect van mijn emotie op de ander? En hoe krijg ik grip op wat ik uitstraal? Vanuit je emotionele bewustzijn word je beter in stap twee: het managen van je emoties. Door je eigen emoties te leren (h)erkennen, zet je jezelf in de driversseat. Je stelt jezelf in staat om invloed uit te oefenen op je eigen gedrag. Het perfecte uitgangspunt om naar de weerstand toe te bewegen. De beste positie om door te stomen naar stap drie, het gaan begrijpen van de andere partij.

Als je terugdenkt aan jouw situatie van hierboven: heb je toen stilgestaan bij wat er bij de ander speelde? Waarom deze persoon zich gedroeg zoals die deed? Vaak is het antwoord nee… maar zelfs als het antwoord ja is, is dat meestal nog niet genoeg om weerstand als kans te kunnen gebruiken. Om de onderliggende emoties en belangen van de ander te begrijpen zonder onze eigen invulling, hebben we sociaal bewustzijn nodig; de derde horde. Sociaal bewustzijn houdt in dat we in staat zijn om de emoties en belangen van de ander te onderzoeken en te interpreteren. Niet vanuit onze eigen visie of invulling, maar vanuit empathie, het stellen van vragen en actief luisteren naar de ander.

En als dat allemaal lukt?! Dan leer je met elke ervaring beter je emoties in te zetten, om zo wederzijdse performance te faciliteren. Samen kun je dan scherper zien wat er onder de weerstand stroomt: de behoeftes, de belangen en de doelen. Wie weet groei je zelfs meer naar elkaar toe!

Onze nieuwe Masterclass ‘Weerstand als kans’ gaat jou helpen om beter situaties van weerstand te kunnen sturen. Je gaat door oefening ervaren welke emoties bij jou opspelen in het geval van weerstand en wat je daaraan hebt. Je leert hoe je jouw ‘binnenwereld’ kunt uiten en hoe je beter in contact komt met de ‘binnenwereld’ van de ander. Door het ontrafelen van weerstand krijg je meer overzicht, inzicht en praktische take-aways. Eén stap terug, twee vooruit.

Kom jij met ons de weerstand tegemoet? Er zijn nog een aantal plekken! We zien jou graag op 16 mei in de Ernst Sillem Hoeve, bij Utrecht. Hier kan je je inschrijven!

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: