
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat spreekwoord kennen we allemaal. Het is niet alleen waar, maar ook een mooie metafoor voor de manier waarop we met elkaar om willen gaan. En soms kúnnen gaan, want niet iedereen heeft de capaciteiten in huis om empathisch en onbevooroordeeld richting de ander te zijn. Er zijn niet voor niets regelmatig programma’s op televisie waarin buren geholpen moeten worden omdat ze er samen niet meer uitkomen. Een ogenschijnlijk kleine irritatie is uitgegroeid tot een enorm probleem. Dat ‘enorme probleem’ kan gaan over een overhangende tak, een kat die in andermans tuin loopt of een schutting die verkeerd geplaatst is.
Blijf in gesprek
Wanneer mensen niet met elkaar praten, maar vooral met anderen overleggen, dan draagt dat meestal niet bij tot een constructieve oplossing. Zeker niet als andere partijen vol emotie geroepen hebben dat het hoog tijd wordt om er een échte advocaat (wij vragen ons af: bestaan er ook neppers dan?) bij te gaan halen, die de ander wel eens even een lesje zal leren. Nou, dat lesje komt er inderdaad vaak, maar het is de vraag of dit uiteindelijk resulteert in een duurzame oplossing waarin beide partijen zich naar tevredenheid kunnen schikken. Volgens mij kennen we allemaal wel de zure gezichten van de verliezers bij bijvoorbeeld De Rijdende Rechter.
Blauwdruk voor de werkvloer
Bovenstaand voorbeeld over buren dient als een blauwdruk voor de situatie op de werkvloer: wanneer collega’s niet goed met elkaar door een deur kunnen, dan is de verleiding groot daar vooral met ánderen over te praten. En dat is jammer, want daardoor escaleert de situatie vaker dan nodig. Maar ja, het vraagt wel om een gezonde dosis lef om met de ander aan tafel te zitten en een gesprek te voeren over de pijnpunten die je ervaart. Je open opstellen, en dan zeker op je werk, is immers iets wat we van nature niet direct gewoon vinden.
Koppel relatie los van inhoud
In onderhandelingen op het zakelijke en het privé-vlak is het ten eerste belangrijk om vast te stellen in welke relatie we met elkaar zitten. En welke emoties er spelen. In tweede instantie over welke inhoud je het eens wilt (of moet) worden. Het gaat er dan om dat je beseft dat je deze rationele inhoud los moet koppelen van de emotionele relatie die je met elkaar hebt. Je kunt elkaar nog zo aardig vinden, in een gezonde relatie is het oké om het oneens te zijn. Alleen wanneer je deze twee zaken loskoppelt, dan houd je de discussie zuiver en kun je met open vizier de wedstrijd in. Als het al een wedstrijd wordt, want wanneer je vanuit openheid en het intrinsiek goed willen doen voor de ander het gesprek ingaat dan ga je beiden als winnaar de deur uit. Dit en vele andere inzichten leer je tijdens onze trainingen Open Onderhandelen en Leiderschap. We nodigen je van harte uit om een kijkje op onze website te nemen en je te laten inspireren door hen die hiervoor gingen. Verandering vraagt om lef, heb jij het in je?
Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: