
Daar sta je dan… oog in oog met feedback. Je hartslag stijgt. Je ademt wat sneller. Misschien voel je zelfs wel wat spanning in je spieren. Wat kan je verwachten? Je opent je mond om iets terug te zeggen. En merkt dat je in de verdediging schiet. Wat weten zij er nou van? Ze hebben amper geluisterd naar wat ik te zeggen had! Ze hadden allang bedacht wat ze ervan vonden! Ik heb niet eens de kans gehad om mezelf goed neer te zetten. Wat een <*(#(*@)#*>…
Of het nou groot is of klein, positief of negatief, onverwachts of gepland. Feedback maakt een hoop los. Het kan prikkelen, schuren of zelfs raken. Het kan leiden tot een gevoel van ongenoegen, onzekerheid of onbegrip. Misschien komt het koud op je dak. Of is het wel een beetje wat je verwacht had, maar lijkt het ineens zo veel groter. Wellicht bekruipt je het gevoel dat de ander niet eens z’n best heeft gedaan om jou van constructieve feedback te voorzien. Feedback doet wat. En hier is waarom: het bevindt zich precies op de scheidslijn tussen twee ‘human needs’. Namelijk de behoefte om te blijven ontwikkelen en groeien (als mens) en het verlangen om geaccepteerd te worden. Precies zoals we zijn.
We krijgen de hele dag door feedback. Over ons leven, ons werk, onze keuzes. Van klanten, je familie of zelfs van mensen die we niet eens kennen. Met zo veel regelmaat, dat we er niet altijd zo om staan te springen. Dan weet de ander niet waar die het over heeft. Dan is het niet goed onderbouwd, zijn we even niet in de goeie mood, of slaat het überhaupt nergens op. Misschien hebben we iets al wel tien keer gehoord en doen we er niets mee omdat we gewoon zijn zoals we zijn. Als het gaat over feedback ontvangen, is het rendement vaak aan de lage kant. Het grootste deel van de inhoud gaat dan verloren en de emoties blijven over.
Maar waarom blijven we er dan toch aandacht aan besteden? Het onderwerp feedback is toch al zo uitgekauwd…
Hier is waarom: relaties worden er beter door, zelfvertrouwen gaat omhoog en we worden ook nog eens beter in de dingen die we doen. Het goed kunnen ontvangen van feedback maakt het allemaal wat minder ongemakkelijk en minder bedreigend.
Wil jij jezelf uitdagen feedback kansrijker te benutten? Zodat je feedback nóg meer kunt omarmen? Gebaseerd op het boek ‘Feedback is een cadeautje’ van Harvard onderzoekers Douglas Stone en Sheila Heen, faciliteert Hanneke-Sweep Roefs een fantastische dag waarin jij aan de slag gaat met deze baanbrekende feedback methode. Het helpt je om verschillende soorten feedback te herkennen. Om bewuster te worden van jouw blinde vlekken en de impact daarvan. En ongeacht je mening over de ander, jouw fysieke en emotionele reflexen op het ontvangen van feedback te kunnen ervaren en besturen. Als je dat kan? Dan liggen er kansen op elke straathoek. Dan kun je feedback straks nog beter gebruiken om te groeien. Dan vind je waarde in hoeken waar je het nog nooit gezocht hebt.
De Masterclass ‘Feedback om te groeien’ vindt plaats op 6 juni in de Hotel Ernst Sillem Hoeve nabij Utrecht. Er zijn nog een aantal plekken! Hier kan je je inschrijven! Meer weten? Neem contact met ons op via +31 (0)344 714 381 of fpnp@fpnp.nl.
Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: