
Heb jij ooit het gevoel gehad overweldigd te zijn door een complex probleem of project? Loop je wel eens vast bij het vinden van creatieve oplossingen? Creatiekracht lijkt een ongrijpbaar fenomeen. Sommigen geloven zelfs dat je ermee geboren moet worden… Goed nieuws! Dat worden we ook. Creatiekracht is namelijk geen mythische gave, maar een natuurlijk fenomeen dat deel uitmaakt van menselijk gedrag en denken. Sterker nog, het is een mindset die we kunnen trainen. Er is helaas één groot probleem: in veel van ons raakt onze creatiekracht op den duur geblokkeerd. Dit komt door onze eigen patronen en zienswijzen. Vaak zijn er ook nog eens frustraties in het spel. Voor sommige problemen of uitdagingen heb je allang uitwegen gevonden. Voor andere kunnen we terugvallen op onze routines. Maar vaak wordt er iets nieuws van ons gevraagd of verlangen we naar meer.
Het ontketenen van je creatiekracht kan grote gevolgen hebben. Misschien voel je (nog) niet dat je het in je hebt? Misschien lijkt het zo ver weggestopt dat je het je niet kunt voorstellen… Maar wat nou als je de complexiteit van jouw vraagstuk zou kunnen omzetten in een wens? Wat zie je dan?
Stel je eens een voor: je staat aan de rand van een bos. Het is er mistig en dichtbegroeid. Je wilt aan de andere kant komen, maar hebt geen idee hoe groot het bos is, hoe ver of lang je moet lopen, wat je gaat aantreffen onderweg. Het voelt spannend, misschien zelfs bedrukkend. Je bent dapper en besluit toch te gaan. Maar je raakt verdwaald. Het bos lijkt nog mistiger dan je eerst dacht. Je staat even stil, en denkt na… wat gaat er in je om?
Regelmatig komen we in situaties terecht waarin we op zoek zijn naar creatieve oplossingen. In de samenwerking met anderen, in een uitdagende opdracht op werk, een lastig klusje in huis… Nog vaker vragen we ons af ‘hoe’. Hoe je die ene collega nou tevreden houdt zonder zelf in te leveren op je doelen. Hoe je de concurrent te slim af kan zijn. Hoe je dat complexe issue kunt oplossen of zelfs om kunt zetten in een situatie van winst. Hoe, hoe, hoe… wat zoek je überhaupt? Je probeert van alles! Kon je het maar zien. Kon je maar over het woud heen kijken.
In de Masterclass ‘Creatiekracht ontketenen’ leer jij jouw eigen blokkades kennen om vervolgens je creatiekracht wakker te schudden. Dit is nodig. Het helpt je zelfverzekerder door het woud heen te stappen. Maar wat is dan het vooruitzicht? Wat gloort er aan de andere kant? Neem alvast een kijkje! Hieronder staat een kort gedachte-experiment dat gaat over jouw wens. Creatiekracht begint namelijk bij het geloof dat het de moeite waard op zoek te gaan naar die oplossing die jou zo erg gaat helpen.
- Wat ervaar je momenteel als een probleem waar je geen geschikte oplossing voor kan vinden? Waarom is dit complex of lastig om op te lossen?
Bijvoorbeeld: Tijdens brainstormsessies vind ik het lastig om creatief na te denken en nieuwe ideeën te genereren omdat ik het gevoel heb dat ik vastzit in mijn denken en geen nieuwe mogelijkheden zie. Dit frustreert me en belemmert mijn vermogen om mijn volledige potentieel te bereiken. Ik vind dit lastig op te lossen omdat ik niet weet hoe ik bij de oplossing moet komen. - Welke beperkende overtuiging in jou wordt door dit probleem getriggerd? Hoe voelt deze overtuiging in je lijf?
Bijvoorbeeld: Ik vind mijzelf niet een creatief persoon. Ik geloof dat mijn ideeën niet vernieuwend genoeg zijn en dat ik daardoor geen waardevolle bijdrage kan leveren aan de brainstormsessie. Dit zorgt voor spanning in mijn schouders en een gevoel van ongemak in mijn maagstreek. - Welke overtuiging zou je kunnen helpen om creatiever te worden in het oplossen van jouw probleem? Hoe voelt deze nieuwe overtuiging anders aan in je lichaam?
Bijvoorbeeld: Ik geloof dat ik invloed heb op mijn eigen creatiekracht. Ik geloof dat er altijd meerdere opties zijn en dat ik deze opties kan ontdekken door verschillende denkpatronen te gebruiken en te experimenteren met verschillende technieken. Deze overtuiging geeft me een gevoel van lichtheid en nieuwsgierigheid. - Wat zouden een of twee (of meer) mogelijke oplossingen zijn die voortkomen uit deze helpende overtuiging?
Bijvoorbeeld: Ik kan experimenteren met verschillende denkpatronen, zoals lateraal denken, het opstellen van een mindmap of het gebruik van analogieën. Ik kan ook mijn perspectief veranderen door vanuit een ander gezichtspunt naar de uitdaging te kijken. Daarnaast kan ik mijzelf uitdagen om onconventionele ideeën te bedenken en deze uit te werken. Door deze stappen te nemen, kan ik meer opties en nieuwe ideeën genereren tijdens brainstormsessies en mijn volledige potentieel bereiken.
Wat voel je gebeuren? Welke blokkades voel je opkomen? Tussen jou en een wereld van nieuwe mogelijkheden staan nog maar een aantal stappen. Wij helpen je die stappen te ontdekken, zodat je in de toekomst zin krijgt om deze zelf te nemen. Door deel te nemen aan de Masterclass word jij opnieuw gesynchroniseerd met het creatieve proces in je brein. Je gaat herontdekken wat je al hebt: de kracht van jouw eigen verbeelding. Onderweg kom je een aantal uitdagingen tegen en laat je enkele ingeroeste patronen achter je. Kom jij jezelf verrassen?
Schrijf je nu in voor de Masterclass ‘Creatiekracht ontketenen’ op 5 oktober 2023, en ga samen met ons en creativiteit-master Floris Verbeij het avontuur aan. Meer weten? Klik hier of neem contact met ons op via +31 (0)344 714 381 of fpnp@fpnp.nl.
Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: