
Bij een confrontatie of conflict hoeven niet per se slachtoffers te vallen. Er zijn manieren om te zorgen dat je er een positieve draai aan kunt geven. Hoe je dat doet? Dat bespreek ik graag met je in deze blog.
Confronteren kan zonder negatieve bedoeling
Een confrontatie heeft een nare lading. Maar het hoeft lang niet altijd op een nare manier te gebeuren. Het kan ook positief zijn. Iemand kan bijvoorbeeld geconfronteerd worden met iets wat voorheen gewoonweg nog niet in zijn vizier zat. Zo kan het voor opheldering zorgen, of een nieuw inzicht. Die confrontatie kan aangegaan worden zonder de bedoeling om de ander van zijn stuk te brengen.
Tussen confrontatie en conflict zit wel een verschil. Een confrontatie is eigenlijk het stadium voorafgaand aan een conflict. Bij een conflict ben je al verder, dan is het probleem bij de confrontatie niet opgelost, en loopt het uit op een conflict. Bij een conflict sta je ook meer lijnrecht tegenover elkaar.
Wees er vroeg bij
Hoe kun je een confrontatie een positieve kant op draaien? En zo voorkomen dat er slachtoffers vallen? Belangrijk is om in een vroeg stadium bij jezelf te herkennen en erkennen als er iets niet klopt, en in een vroeg stadium kenbaar maken of een samenwerking goed of minder goed gaat. Want doe je dat niet, dan zal er zich steeds meer spanning opstapelen.
Als een confrontatie eenmaal is uitgelopen tot een conflict is het mogelijk moeilijker om het nog positief in te steken. Toch heb je wel invloed op de ernst en het verloop van het conflict. Antropoloog en onderhandelingsexpert William Ury zegt dat heel mooi: probeer het conflict te bekijken met een ’third side’. Bekijk het niet alleen vanuit je eigen perspectief, of die van degene waarmee je in conflict bent. Maar probeer meer afstand te nemen en bekijk het vanuit het perspectief van een buitenstaander. Probeer even los te koppelen van de spanning die het zo zwaar maakt.
Creëer bewustzijn bij jezelf
In de trainingen die wij hier geven, kom ik vaak mensen tegen die bijvoorbeeld moeite hebben met salarisonderhandelingen. (In een volgende blog gaan we dieper in op salarisonderhandelingen, en hoe je die wat minder ongemakkelijk maakt). Als je niet oppast kan zo’n salarisgesprek tot confrontatie of zelfs conflict leiden. Vaak gaat het niet eens over het ‘juiste’ getal, maar zit er meer achter: erkenning, waardering, je gezien voelen. En dus komt daar veel spanning op te staan.
Vaak is het een opstapeling van situaties dat maakt dat jij je niet gewaardeerd voelt. En als dan de spanning blijft groeien, tot je een keer tot een confrontatie komt, dan is de kans op een positieve uitkomst voor beide partijen ook een stuk kleiner. Dit kun je voorkomen door op het allereerste moment dat jij voelt dat er iets bij jou begint op te borrelen het gesprek erover aan te gaan, in plaats van de confrontatie te zoeken. Vaak gebeurt dit in de vorm van een standpunt. Vervolgens krijg je een tegenstandpunt en is de confrontatie een feit. In het Engels zeggen ze zo mooi: If you insist, I resist. Terwijl: die confrontatie kan aangegaan worden zonder de bedoeling om de ander van zijn stuk te brengen. Het is dus de intentie achter de confrontatie die bepalend is.
Dat vraagt ook een bepaald bewustzijn van jou: wees bewust van wat voor jou van belang is. Als je merkt dat daar vanuit de ander onvoldoende aandacht voor is, dan bouwt die spanning zich op en is de kans dat het uitgroeit tot een conflict ook groot.
Maak het expliciet en vraag jezelf altijd eerst af: wat speelt er nu bij mij? Misschien voel je op een bepaald moment een gevoel opkomen, je hoort dat je stemgeluid verandert, of je hoort jezelf nog iets herhalen. Ga op dat moment voor jezelf na: wat zit daar dan precies achter? Met die kennis kun je de confrontatie op een beheerste manier aangaan, en kan de uitkomst mogelijk voor beide partijen positief uitdraaien.
René van FP&P
*René is iedereen en iedereen is René. René beleeft en beschrijft de dingen die we allemaal kunnen tegenkomen in onze ontwikkelingsreis.
Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: