Blogs

Onderhandelen met Kinderen: Een Spiegel voor Persoonlijke Groei

Geschreven door FP&P | Nov 26, 2019 11:00:00 PM
Er is een opmerking die standaard vanuit deelnemers terugkomt in onze trainingen: “Wat ik hier vandaag geleerd heb kan ik ook prima in de praktijk thuis gebruiken, bij het opvoeden van mijn kinderen.” En inderdaad, dat kunnen we alleen maar beamen, want juist kinderen zijn ontzettend goed in het ons voorhouden van een spiegel.

Wanneer je met afstand naar een situatie thuis kijkt, dan besef je achteraf vaak dat je je eigen onrust, stress of haast hebt afgereageerd op je kind. Voor veel mensen zal de ochtendspits in een gezin een herkenbare situatie zijn: douchen, tandenpoetsen, broodtrommels vullen, gymtassen pakken (of zoeken) en nog even snel de hond uitlaten voor je de file inrijdt. Je zou van minder gestrest raken. Wanneer je kind vervolgens niet snel genoeg zijn schoenen aandoet, is het verleidelijk om uit de slof te schieten. Wanneer je deze zelfde situatie voorstelt op een zondagochtend waarin je met je gezin besluit om een mooie boswandeling te gaan maken, dan reageer je heel anders. Terwijl je kind precies op dezelfde manier zijn schoenen aantrekt als op die bewuste maandagochtend waarin iedereen haast had om naar werk of school te gaan…

Voel jij aan wat de ander nodig heeft?

Wanneer je in staat bent om ook in werksituaties te voelen wat de ander nodig heeft op een bepaald moment dan gaat je dat veel brengen. Maar al te vaak reageren we immers primair, vanuit emotie, puur omdat we onder druk staan. Bijvoorbeeld omdat je een deadline moet halen, er net een belangrijk offerte niet geaccepteerd is of omdat die leidinggevende je alweer op je huid zit… Allemaal factoren buiten jezelf, waar je niet direct invloed op hebt. Waar je echter wél invloed op hebt, is de manier waarop jij op bepaalde situaties reageert. Wanneer je dat eenmaal beseft en er ook naar handelt ziet de wereld er plots heel anders uit. Mensen die in staat zijn uit de emotie weg te blijven en op een rustige manier met een gesprekspartner om te gaan, bereiken structureel meer dan zij die als een aluminium pan continu snel opwarmen en afkoelen. Kies liever voor gietijzer, dat is een stuk duurzamer en bovendien prettiger in de omgang.

Kies de sleutel die past

De sleutel tot écht contact is vooral invoelen wat de ander nodig heeft, en om daar goed in te worden dien je eerst in staat te zijn om je eigen belevingswereld te begrijpen. Dat heeft te maken met voelen wat bepaalde situaties met je doen, dit durven erkennen, het misschien zelfs uit te spreken naar de ander en aangeven wat jij nodig hebt op dat moment. Vergelijk het met jezelf hard stoten aan de hoek van een tafel. Op de tafel wrijven zal je pijn niet wegnemen maar, een koude doek op het aangedane been helpt dan weer wel… Zie je de metafoor tussen jezelf en de ander?

Meld je aan

Omdat veel mensen worstelen met deze uitdagingen bieden we sinds jaar en dag trainingen rondom het thema Open Onderhandelen aan. Je onderhandelt, soms zelfs zonder dat je dit in de gaten hebt, immers de hele dag door: op je werk met klanten, afdelingen en je baas. En thuis? Waar ga je gewoon verder met je partner en kinderen. En last but nog least we onderhandelen ook met onszelf, al staan maar weinig mensen daar actief bij stil. Schrijf je in en verander de manier waarop je naar onderhandelen kijkt en dit zelf oppakt voorgoed. Welkom!