Blogs

Creatief Onderhandelen: Doorbreek Gewoonten en Werk Samen voor Betere Oplossingen

Geschreven door FP&P | Jan 4, 2022 11:00:00 PM
Met een goede dosis creativiteit is de kans groot dat je tot betere oplossingen komt op het moment dat je ergens tegenaan loopt. Maar wat is creativiteit eigenlijk? En hoe zet je jouw creatieve brein in werking?

Creativiteit is simpeler dan je denkt

Creativiteit gaat sneller vanzelf dan we denken. Het woord ‘creativiteit’ heeft vaak een soort lading. Creatief zijn betekent niet dat we allemaal prachtige schilderijen of interessante beeldhouwwerken moeten maken. Het is veel basaler dan dat. Ons leven vraagt om kleine creatieve interventies. Het voornaamste wat je hierbij hoeft te doen is eigenlijk jezelf de vraag stellen: hoe kan ik mezelf uitdagen om op andere manieren te kijken?

Als we naar ons werk rijden, nemen we 9 van de 10 keer dezelfde route. Dat is hoe ons brein werkt. Ons brein is geprogrammeerd om gebaande paden te pakken. We kijken onderweg niet eens meer om ons heen, alles gaat op de automatische piloot. Maar zouden we eens die andere route nemen, dan zouden we opeens veel meer zien.

Dat is ook waar creativiteit over gaat: het openbreken van de vaste gewoonten, en iets bekijken vanuit andere invalshoeken. Vaak zijn we zelf de grootste bottleneck op het moment dat we ergens heen willen, maar niet openstaan voor verschillende routes daar naartoe. We willen vaak doelgericht zijn. Zo snel mogelijk van A naar B komen. Maar hoe creatief ben je dan geweest?

Samen zijn we creatiever

Een ander belangrijk punt dat we ons meer mogen beseffen: met elkaar zijn we vaak een stuk creatiever dan alleen. Als je met een groep bent, stromen er zo veel meer ideeën door de ruimte. En je bouwt voort op elkaars ideeën, want je hoort anderen dingen zeggen waar jij weer geïnspireerd door raakt.

Vaak hebben we gedachtes die dit gezamenlijke creatieve proces in de weg staan. We denken bijvoorbeeld dat we zelf met een oplossing moeten komen, dat het brainstormen met een groep te veel tijd kost. Ook kan onzekerheid een rol spelen. We zijn misschien bang dat onze ideeën niet goed genoeg zijn, of dat iemand anders het vast al heeft gezegd. Dat kan iemand heel stil maken, terwijl hij of zij misschien vol zit met goede ideeën. Een andere mogelijkheid is dat we bang zijn dat een ander met ons idee aan de haal gaat. Zonde, want daarmee zet je het creatieve proces onnodig vast.

Als we ons daar eenmaal overheen kunnen zetten, kan dat echt voelen als een bevrijding. Het brainstormen wordt dan leuk, en ook een stuk gezelliger! Die positieve vibe kan ons heel gelukkig maken, als we de belemmeringen van onze creativiteit, zoals angst en vaste gewoonten, kunnen laten gaan.

René van FP&P

*René is iedereen en iedereen is René. René beleeft en beschrijft de dingen die we allemaal kunnen tegenkomen in onze ontwikkelingsreis.